sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Euroviisuissa dopingkäryä?

Koska kyse on nimenomaan kansallisesta kilpailusta, Kotimaisuustalkoita kaivataan myös Euroviisuihin. Kokemukseni levy-yhtiön edustajana viisujen loppukilpailussa Göteborg 1985 Sonja Lumme - Eläköön Elämä sekä Dublin 1994 Cat Cat - Bye Bye Baby, antavat tarvittavaa näkökulmaa. Etuoikeutenani olivat upeat artistit ja ikivihreiksi kohonneet hitit, joista Sonja, elettäessä ns. vanhan liiton aikaa, sijoittui peräti yhdeksänneksi loppukilpailussa.

Sonja Lumme - Eläköön Elämä, Göteborg 1985

Cat Cat - Bye Bye Baby, Dublin 1994 (video)


Kisa muuttui lain vastaiseksi

Poptori pyrki hyödyntämään viisukokemustaan laittamalla eksoottisen Syksyn Sävel -95 -voittajabändinsä Pelimannet sekä vahvasti Euroopan latinobuumiin vastaavan Bailare-kappaleen viisutarjokkaaksi syksyllä -95. ÄKT:ssa kieltäydyttiin ottamasta nauhaa vastaan sillä perusteella, ettei Poptori ollut ÄKT jäsen! Valitimme kilpailulain rikkomisesta kilpailuvirastoon ja sieltä tuli luonnollisesti selvä voitto (Ratkaisu 1097/61/1995 / 15.5.1996), mutta Euroviisuvoitto menetettiin.

Voittajakin häviää

Suomen kaikkien aikojen makein voitto oli Lordin menestys. Tomi Putaansuun vastavirtaan uinut unelma näytti närhen munat epäilijöille. Suruksemme saimme lukea viime vuonna, että Lordi-yhtiö kirjasi mittavan tappion maailmankiertueiltaan. ”Artisti maksaa” ei ole enää kummelivitsi edes huipulla.

Mitä viisusta jää käteen?

Euroviisut ovat monikansallisille levy-yhtiöille lottovoitto. Mittaamaton julkisuus ja levynjulkistus PR, joka vieläpä tuottaa rahaa. On yhdentekevää, mitä kisa tuo musiikkiin, sillä nyt etsitään ilmiöitä ja niille kansainvälistä markkina-arvoa. Harva pystyy luettelemaan viittä Suomen viisuedustajaa CatCatin jälkeen. CatCatin muistaa jokainen Suomen kaikkien aikojen eniten myytynä ja suosituimpana ”viisuluuserina”.

Kaikki keinot ovat sallittuja

Huhuttiin kuinka Sony BMG masinoi äänestäjiä monin eri tavoin. Mm. suositussa Facebookissa oli 1168 jäsenen ”Waldo's People Suomen Euroviisu edustajaksi 2009” -ryhmä, joka pitkin Lauantaipäivää masinoi ihmisiä äänestämään. Ykkösen ja kakkosen ero voi syntyä yksistään tämän kokoisen ryhmän toimesta. Viisuäänestyksessä kuultiin olevan muutakin palaneen käryä. Ottamatta kantaa huhuihin tai siihen voittiko paras, tällaiseen spekulointiin ei saa jäädä edes teoreettista tilaa.

Neuvostoliitto elää!

Kirjoitin Waldon kannattajasivulle Facebookiin muutamalla sanalla yllä olevia kokemuksiani mielestäni ihan rakentavaan henkeen. Tyrmistyin, kun kirjoitukseni poistettiin ilmoittamatta siihen mitään syytä. Aikomukseni ei ollut kommentoida viisuja blogissamme, mutta nyt tuli pakko.

Anteeksi ja kiitos!

-Erkki Puumalainen

7 kommenttia:

  1. Entäpäs sitten tuo Facebook ryhmä, jossa kannustetaan äänestämään Signmarkkia ja ko. ryhmässä on 2800 jäsentä, eli yli puolet enemmän kuin Waldon ryhmässä. Tuohan on vain nykypäivää ei sen enempää...

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Mr Anonyymi

    En ottanut kantaa itse ryhmään, vaan siihen, että tällaiselle spekulaatiolle jää tilaa. Sitä paitsi, ehdokkaita oli enemmän kuin nämä kaksi.

    VastaaPoista
  3. Tällaista tämä on pienessä suomessa. Onneksi ei itse tarvitse leikkiä niiden kanssa yhtään vaan markkinat ovat muualla. Good luck Finland ja sisäpiiri.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Anonyymi

    Onnea toki niille, jotka elämänsä näkevät parempana muualla.

    Viihteen kotimaisuustalkoohankkeen taustalla on tarve synnyttää edellytyksiä meille, jotka rakastamme kotimaatamme ja työtämme täällä.

    Suomessa on tasan Suomen kokoiset markkinat ja ne kuuluvat etuoikeutetusti suomalaisille!

    VastaaPoista
  5. En nyt malta olla osallistumatta tähänkin keskusteluun.

    Ensin Lordista. Lordi Enterprises teki vuonna 2007 tappiota vajaa 54 000 euroa, mutta eihän tuo nyt koko totuus ole. Samana vuonna Tomi Putaansuun henkilökohtaiset tulot olivat reilu 110 000 euroa, mitä ne olivat myös vuotta aiemmin. Putaansuu on tulonsa ansainnut ja ne on rehellisellä työllä hankittu, mutta en minä lähtisi nyt ensimmäisenä surkuttelemaan kymppitonnin kuukausituloihin yltävän ihmisen surkeaa taloudellista kohtaloa.

    Musiikissa mielestäni merkityksellisempää on sisältö (siis laatu) kuin se mistä se tulee. Se että esimerkiksi joku Warner Music on alkanut julkaisemaan massiivisia bokseja Suomen musiikkihistorian legendaarisimmilta artisteilta tai että joku Emi on vuosikausia julkaissut erittäin asiallisesti toimitettuja ja kattavilla booketeilla varustettuja suomi-iskelmän ja -rockin kokoelmia, on yksinkertaisesti kannatettavaa ja ihailtavaa äänitetuotantoa. Sen arvoa ei vähennä missä maassa yhtiöiden pääkonttorit sijaitsee eikä tämän tulisi vaikuttaa myöskään ostopäätöksiin.

    Suomen markkinat kuuluvat etuoikeutetusti niille, jotka pystyvät tarjoamaan kuluttajille hinta-laatusuhteeltaan parhaita tuotteita.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Juha mielipiteestä

    Palautan mieleen kontekstin missä tätä keskustelua käydään. Jos Euroviisuvoittaja (globaalilla tasolla aika vahva status) tienaa sävellyksistä, mutta ei työstä, on on asiaa purnata. Jos siitä kenties satojen miljoonien liikevaihdosta, mitä levyt ja kiertueet yms. tilpehöörimyynti edustaa, ei jää mitään tuloja Suomeen, siitä pitää voida keskustella tällaisella palstalla. 10 000 kuukaudessa on näissä mittaluokissa lakeijan palkka.

    Kun luet blogini alun, jossa perään juuri pääomitusta paremman laadun rahoittamiseksi, olemme samoilla aaltopituuksilla. Miksi kotimainen luova panos ei voi jäädä Suomen kansantaloutta kohentamaan sen seuraavat 95 vuotta, johon suoja-aikaa ajetaan?

    Kansantalouden ylläpitäminen on yhtä vastuullista kuin ympäristöasia, sillä siitä rahoitetaan hyvinvointipalvelumme. Se ei ole pienemmissäkään määrin vähäpätöinen asia. Paketteja kokoelmalevyihin ideoivat CD ja kotelotehtaat, levy-yhtiöt ottavat niistä vain voiton.

    Poptori pystyy tuottamaan uutuuslevyn 5 euron kuluttajahintaan. Siihen ei ole kyennyt kukaan muu. Sisältö ei tiedä millä levymerkillä se kuuluu, eli laatu on kuuntelijan korvissa.

    T Eki

    VastaaPoista
  7. Olen tehnyt yhteistyötä Poptorin kanssa yli 10 vuotta.Yhteistyöstämme olen ollut kiitollinen ja olen iloinen Erkki Puumalaisen rohkeudesta puhua Suomalasesta viihteestä tässä kuuluisassa yhdentotuuden maassa.Hyvä ja mielenkiintoinen keskustelu.
    Parahin terv.Päivi Mäkinen

    VastaaPoista