tiistai 19. toukokuuta 2009

TYÖTÄ PERKELE!

Viihteen suurin vastus on viranomainen. Taustalla lienee opetusministeriön (OPM) ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) jäsentenvälinen, vai peräti kosto, kun TEM ei saanut hallittavakseen teollisia tekijänoikeuksia. Sen seuraus on ihmisarvoa alentavaa hevosenleikkiä. Luovan työn lopputulos on niin arvokas, että oikeusministeriö on työskennellyt vuosikymmenet luodakseen sen tekijänoikeuksille suojaa. OPM panostaa satoja miljoonia luovien alojen koulutushaaroihin. Silti TEM, jonka tehtävä olisi luoda kalliisti koulutetun työvoiman työllistämisen edellytykset, ei näe immateriaalisella omaisuudella rahoituksen arvopohjaa.

Sen sijaan kaikenlaiset tuet, jotka palvelevat vain keinottelijoita lisääntyvät. Valtion kuuluu olla mukana kulttuurin riskituotannoissa, mutta ei se saa levitellä rahoja farisealaisesti kabineteissa. Kaikille töille, joille löytyy 50 % riskinjakaja pitää saada sen takaisinmaksuaikaa vastaava laina. Jos tuote menestyy raha palaa kiertoon, jos ei, syntyy työllistämis- ja kulttuuriperusteinen riskisijoitus. Esim. Mannerheim elokuva, josta suomalaiset eivät saaneet taloudellisista syistä itse päättää, on suora tappio kulttuurillemme. Sen lähes koko budjetti olisi työtä, joka kartuttaa tekijöidensä ammattitaitoa ja rikastaa kotimaista kulttuuritarjontaa. Vain murto-osa häviää räjähteinä ilmaan. Nyt niilläkin lipputuloilla kartutetaan Hollywood-elokuvien kassaa.


Aikansa talouskohuelokuva Tuntematon Sotilas, on nyt tullut maksamaan 10 senttiä per katsoja, eikä sen arvo ole vieläkään hävinnyt. Kymmenet tuhannet koulutetut luovan työn ammattilaiset taistelevat pizzerian työpaikoista todellisten tarvitsijoiden kanssa vain valtiovallan kovakorvaisuuden vuoksi. Valtio on siirtänyt itselleen kuuluvan vastuun järjestöille, eikä Ääni- ja kuvatallennetuottajat ry. esitä luovan työn rahoitusta ongelmana, koska pääomitetulla ulkomaisella teollisuudella on siellä 90 % komentovalta. Rahoituksen puute on paras keino poistaa kotimaiselta toiminnalta kilpailuedellytykset. Tekijänoikeudet edustavat maamme henkistä pääomaa. Niiden omistukseen tulisi luoda jopa ulkomaalaispykälä, mutta vähintään ymmärrys niiden luontokuormattomaan työllistämiseen ja taltioimisen välttämättömyyteen.

-Erkki Puumalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti